Fyrhornade får

På mina resor på de brittiska öarna i sökande efter hagtornsminnen, hittade jag för ett tiotal år sedan ett märkligt djur, de fyrhornade fåren! Först på ett vykort, sedan gång efter annan i verkligheten! Helt osannolika djur: Gumsar med två uppåtstående kraftiga horn och två mindre krumma. Sedan dess har jag lärt mig det mesta om dessa ”utrotningshotade” kvarlevor från gamla tider.         

Fyrhornade får
Fyrhornade Får

Dessa får var en gång vanliga i vårt Sverige. Kanske vargen, som vi nu planterar in utan hänsyn till våra förfäder som med mycken möda lyckades utrota de sista någon gång på 1800-talet, kanske de vargarna tog död på vårt sista fyrhornade tamboskap?

Carl von Linné skriver 1746 i sin Västgötaresa: ”Gotländska gumsar gingo här med 4 stora horn”. Redan fem år tidigare (1741) hade han på Gotland  vid Grötlingsbo också sett de fyrhornade fåren. Jag har alltså själv sett dessa osannolika får på flera ställen i Northumberland, på Isle of Man och  i Skottland. Där menar man, att mycket tyder på att vikingarna en gång införde en del av dem till England under sina strandhugg. Detta är sannolikt riktigt, ty rasen  finns också på Island, där man vårdar rasen med omsorg!

Vår svenska ambition är ju att slå vakt om och där så är möjligt återinföra ursprungliga inhemska djurarter. Detta borde aktualisera ett återinförande av de 4-hornade fåren. Som projekt skulle detta dessutom säkerligen möta mindre motstånd än varg-projektet! Vem blir först att inplantera dessa intressanta djur? Vilken djurpark blir först med att anskaffa denna turistattraktion?

Dela på:
2 kommentarer
  • Niklas Stålnacke 2010-07-01
    Kul! ;-)
  • Roger 2010-12-30
    Otroligt!


Kommentera

Hagtorngåtan

Hagtornsträdet är ett märkligt träd.
Jag berättar här lite om dess botanik men så mycket mer om trädets roll människans historia. Läs mer


Ekermann Reklambyrå